De djævelske detaljer

De djævelske detaljer

At ændre på småting i vores adfærd kræver ikke særligt meget af os. Vi bruger derfor alt for meget tid på detaljerne i vores liv, i stedet for at tage fat i de store vaneændringer – dem, der virkelig gør en forskel.

Men der er meget at hente på sundheds- og velværefronten, hvis vi bider i det sure æble og angriber de områder af vores liv, der trænger mest. Og æblet bliver tilmed mindre surt, hvis vi samtidig giver slip på bagatellerne. 

Få bugt med overskydende fedt*

Og hvis det du gør nu – spiser slankepiller, magiske kosttilskud laver ”sunde” desserter en masse, er vegetar, etc. – ikke virker og ikke har virket i lang tid, er det nok noget andet der skal til. Det er værd at se problemet i øjnene, i stedet for at flytte fokus hen på quick fixes der ikke gavner. Ja, det er nemmere sagt end gjort. Det er sgu svært at ændre vaner, men der findes ikke deciderede genveje til et sundt liv. Til gengæld findes der metoder der kan hjælpe dig til at skabe den forandring du ønsker – fx personlig træning eller kostvejledning, motiverende samtaler og guidet målsætning og visualisering. Brug energien på noget der virkelig kan gøre en forskel og stop med at spilde tid, energi og penge på selvbedrag og virkningsløse kosttilskud.

Sid mindre

Du kan bruge hele dagen foran computeren på at tjene penge til at købe økologisk og på at finde gode opskrifter på salater, og guides til hvilke fedtstoffer der er sundest. Men ingen af de indsatser kan opveje den belastning det er for din krop, at sidde ned det meste dagen. At sidde meget er det nye rygning; det er pisse usundt lige meget hvordan du gør det. Så i stedet for at bruge masser af både tid og penge på at finde den perfekte og mest ergonomisk korrekte stol – der måske både støtter lænden og fødderne, mens den masserer din nakke – så acceptér at det aldrig bliver sundt at sidde ned i lang tid, lige meget hvad du sidder på. Brug i stedet pengene på et hæve-/sænkebord, hvis der er råd og plads til det. Ellers kan du, ganske gratis, få en app der minder dig om at holde de nødvendige pauser, hvor du kan rejse dig og gå rundt i et minut eller to eller endnu bedre: lave 10 armbøjninger og 10 kettlebell swings :)

Bevæg dig mere

Spiser du både goji- og acaibær på din skyr hver morgen, men er ikke rigtigt kommet i gang med at dyrke nogen form for jævnlig fysisk aktivitet, er det tid til at revidere dine prioriteringer. Udover jævnligt at afbryde stillesiddende arbejde, er hyppig moderat til hård fysisk aktivitet, der både styrker kredsløbet og dine muskler, noget der virkelig batter på helbreds- og velværekontoen. Og hvis du gerne vil tabe dig, kan det svare sig at finde en sportsgren der føles mindre som arbejde og mere som leg, da du derved er mindre tilbøjelig til at fejre det med kage :)

Kvit smøgerne

Ja, probiotika, omega-3-fedtsyrer og en kost rig på grøntsager hjælper med at reducere stressende inflammation i kroppen, men det blegner i forhold til hvor meget skade det gør, at ryge cigaretter. Det gælder i øvrigt også selvom man ryger light og ”kun ryger engang imellem”. Jeg har selv være ryger i mange år, og ved hvor svært det er at stoppe. Men det er alt besværet værd i forhold til velbefindende, i forhold til at kunne lugte og smage sin mad og ikke mindst i forhold til at være fri for dagligt at betale et gebyr til sin multinationale, samvittighedsløse pusher af hoste- og med tiden impotensinducerende tobak. Der findes desuden masser af gratis hjælp til rygestop, så det er bare med at komme i gang! I gang med at stoppe, altså…

Gem alkoholen til særlige lejligheder

Det kan synes mindre vigtigt i forhold til din sundhed, om dine blåbær er hvide eller blå indeni, eller om din shampoo er fri for hormonforstyrrende stoffer, hvis du tager på druk tre gange ugentligt. Lad alkohol være en luksus, ikke en vane så du ikke unødigt øger risikoen for (blandt andet) kræft i mund, hals, lever, tarm og bryst. Faktisk øges risikoen for brystkræft med op til 50%, hvis man gennemsnitligt drikker tre eller flere genstande pr dag – altså 21 genstande om ugen. Disse langsigtede konsekvenser af alkoholoverforbrug er dog nemme at ignorere, men den umiddelbare negative effekt af alkohol oftest til at føle – i hvert fald dagen derpå. En god hverdag indeholder ikke tømmermænd, og får du ikke tømmermænd af at drikke alkohol, så drikker du nok for tit. Desuden er alkohol kalorieholdigt, men ikke mættende, samtidig med at det forhindrer forbrændingen af fedt fra vores depoter, hvorfor de kalorier du indtager i denne form, nemt kan føre til vægtstigninger – især på maven. Og som om det ikke er nok: hyppigt indtag af alkohol medfører et fald i niveauet af testosteron hos mænd, og fører til ringere muligheder for muskelvækst og -vedligehold, samt naturligvis nedsat potens.

Vær vedholdende

Det hjælper ikke at bruge en masse tid, mental energi og ikke mindst penge, på vildtfanget luksuslaks, selvskudt sikavildt, biodynamiske bær, eksotiske ”superfoods” og deslige, hvis du de næste mange dage spiser junk af bar udmattelse (eller pasta med ketchup fordi kontoen er tom). Genkender du den situation? Så er det nok på tide at skrue ned for ambitionerne og sigte efter en sund løsning der passer til dit budget og din formåen, så du har mulighed for at være konsekvent med ovenstående punkter. Du har nemlig større gavn af en mindre striks diæt som følges konsekvent, en end mere striks der ignoreres i weekenderne.

Sov godt

Du kan have tilbragt nok så mange timer i fitnesscenteret, crossfit-boxen, svømmehallen eller på løbe- eller cykelstien, men det kan alt sammen være spildt, hvis din nattesøvn ikke har mindst ligeså høj prioritet. Søvn er  både afgørende for muskelstyrke og –vækst, fedttab og ikke mindst generel fysisk og mental sundhed. Læs mine 8 gode råd til bedre søvnvaner og få mere ud af din træning og dit liv.

Undgå ”sundheds-stress”

Ligeså ligegyldigt som det er om du får din proteinbar i minutterne efter endt træning, ligeså vigtigt kan det være, at undgå at din sundhedssøgen bliver sygelig. Tilstanden kaldes orthoreksi og er defineret som en patologisk besættelse af at leve 100% sundt – med sociale problemer og ikke mindst stress til følge. Mens ansvaret for de sociale vanskeligheder i høj grad også ligger hos dine omgivelser, er vedvarende stress – uanset årsagen –meget belastende, både mentalt og fysisk. Overvej hvor meget du vil gå op i kost og motion, uden at det påvirker dit humør og dermed din sundhed i negativ retning. Få i øvrigt bugt med din stress før du flytter fokus over på mindre vigtige detaljer, ved hjælp af meditation, mindfulness-øvelser eller yoga.

 

Kan du ikke overskue at sætte gang i de store livsstilsændringer, er det også stadig fint at forsøge at genvinde kontrollen i det små – det skal bare ikke stå i vejen for noget der virkelig gør en forskel for dig.

Har du til gengæld allerede styr på alt ovenstående – du hverken ryger eller drikker, du er normalvægtig, du sidder ikke for meget, du er fysisk aktiv, sover godt og stresser ikke – er det helt fint at tweake din kost og din livsstil yderligere, så den  giver dig mest muligt velvære.

Alle andre vil jeg til gengæld råde til at stille sig selv følgende spørgsmål:

  1. Hvad er den ene ting jeg kunne gøre anderledes, der ville have størst indflydelse på min sundhed?
  2. Hvad kommer det til at betyde for mig, hvis det lykkes?
  3. Hvad er det første jeg skal gøre for at komme i gang?

Når du har tænkt over og svaret hudløst ærligt på disse, ved du også, hvor du ikke behøver at bruge så meget energi. kan du fokusere helhjertet på hvad der er vigtigst for dig og din sundhed.

 

*Som jeg tidligere har skrevet, er absolut vægt eller endda BMI, ikke et godt mål for sundhed. Der kan du i øvrigt læse, hvordan man som kvinde bedst træner sig til en sund fysik.