8 gode råd til bedre søvnvaner

8 gode råd til bedre søvnvaner

Vigtigheden af at sove godt, kan ikke understreges nok. God søvn er essentielt for både fysisk og psykisk helbred (som om de to var adskillelige), og noget jeg selv har brugt lang tid på at studere, da jeg altid har haft svært ved at falde til ro om aftenen.

Jeg har efterhånden løst mine søvnproblemer – der ellers har stået på de sidste 15 år – ved brug af følgende tips og tricks (disse kan altid læses under ”filosofi”):

  1. Hvis du sover dårligt, så gør noget ved det! Anerkend vigtigheden af god søvn, og bliv ved med at ændre vaner til du opnår dette.
  2. Få en fast døgnrytme – gå i seng og stå op samme tid hver dag, hele ugen. Forskyd det kun lidt i weekenden, hvis det er nødvendigt.
  3. Sov aldrig til langt op ad dagen – også selvom du er gået meget sent i seng. Det er som at pisse i bukserne for at få en smule varme. Man kurerer ikke en dårlig døgnrytme ved at gå tidligt i seng og vende og dreje sig i flere timer, men derimod ved at stå tidligt op, så man er træt om aftenen.
  4. Eliminér kunstigt lys om aftenen – sluk TV, computer og smartphone et stykke tid inden du skal til køjs, da lyset derfra forhindrer dig i at falde i søvn. Bliver du nødt til at arbejde ved din computer om aftenen, så hent f.lux.
  5. Sov mørkt og vågn til lysjo mørkere dit soveværelse er, jo bedre. Ligeledes er det en god idé at udsætte dig selv for skarpt lys, så snart du vågner.
  6. Spis dine kulhydrater til aftensmad – lad evt. morgenmad og frokost være low-carb, og lad dit aftensmåltid være mere stivelsesrigt. Dette er ikke et must, men kan hjælpe med at gøre dig træt om aftenen. Det betyder dog ikke at du skal snacke foran fjernsynet, og forvente positive resultater.
  7. Træn hårdt og spis sundt – en træt krop og en god fordøjelse giver en dyb og uforstyrret søvn.
  8. Hav papir og blyant på natbordet – hvis du, ligesom jeg, kan få tankemylder når du lægger dig, er det bedst at få det ud af hovedet og ned på papir, hurtigst muligt.

Hvis du lider af søvnmangel, foreslår jeg at du gør en målrettet indsats for at få kontrol over dine søvnvaner. For som du kan se af videoen nedenfor, er det en investering, der giver mange gange igen.

Hvad har du gjort, for at få styr på din søvn?