Danmarks dummeste afgift?

Danmarks dummeste afgift?

Måske synes du at den danske afgift på biler er helt hen i vejret, eller også var du ligesom jeg, lodret uenig i fedtskatten. Mens de to eksempler kan diskuteres, er det svært at argumentere for at ubehandlede nødder beskattes med over 27 kr./kg! Nødder kategoriseres af SKAT som slik og falder derved ind under den snart 100 år gamle ”chokoladeafgiftslov”.

Mange nødder beskattes endda HØJERE end både chokolade, lakrids, marcipan, bolsjer og skumfiduser – ja stort set alt andet slik – samt både vafler og kage!

Afgifter på usunde fødevarer og miljøbelastende adfærd giver mange gange mening – både i kraft af deres positive effekt på sundhed og miljø, men også gennem deres bidrag til statskassen. Men giver det mening at forsøge at begrænse danskernes indtag af nødder gennem afgifter? Er nødder ligeså farlige for vores helbred, som fornævnte sukkersyndere? Nødder har faktisk tidligere været dæmoniseret på grund af deres høje kalorieindhold, der burde føre til en vægtøgning, og i visse kredse betragtes de som potentielt sundhedsskadelige, grundet deres høje indhold af omega-6-fedtsyrer i forhold til omega-3.

Dog kan nødder, ligesom alle andre fødevarer, ikke reduceres til en enkelt komponent eller egenskab (de indeholder fx masser af protein, fibre, E-vitamin, mineraler, fytosteroler og polyfenoler) – og det er hellere ikke nødvendigt, for de kan sagtens studeres i deres helhed.

Er nødder usunde?

Først og fremmest er indtaget af nødder ikke, som tidligere antaget, forbundet med vægtøgning – hverken i observationelle studier eller kliniske forsøg. Tværtimod viser nogle studier sågar, at højere indtag af nødder er forbundet med en mindsket risiko for at tage på, på trods af deres høje kalorietæthed.

Og hvorfor er det overhovedet at vi snakker om overvægt? Udover at folk som oftest gerne vil undgå overvægt af æstetiske årsager, er fedme direkte forbundet med en øget risiko for bl.a. hjertekarsygdomme, diabetes, gigt, nyresygdomme og cancere, hvorfor en vægtøgning kan være en god indikator for, om noget er usundt i det lange løb. Men vi kan også kigge direkte på hvad folk spiser gennem en årrække og sammenholde dette med hvilke sygdomme de udvikler. Sådanne observationer kan give misvisende resultater, især i hænderne på de forkerte, hvorfor man altid bør vente med at konkludere noget, til der er studier nok på området. Når der er det, laver man gerne en samlet (en såkaldt meta-) analyse af alle de studier, der er godt nok udført, og lader konklusionen herfra, være guideline. Et sådant studie blev udgivet online i maj i år, og konkluderer at for hver håndfuld nødder man spiser dagligt, reduceres risikoen for hjertesygdom med 19%, mens risikoen for forhøjet blodtryk reduceredes med 34%.

Dette skal dog ikke forstås helt bogstaveligt – man bliver fx ikke sund af kun at spise nødder – det er bare en god idé at inkludere dem i sin kost. Og netop derfor er det en udpræget dårlig idé, at vi har en så uhørt høj afgift herpå. Jeg mener at afgiften skal reduceres eller fjernes, så danskerne køber og spiser flere nødder. Er du enig? Så del denne artikel og smut desuden ind på Knæk Afgiften for at følge med i hvad du kan gøre.

knæk afgiften