Fusionssvin

Fusionssvin

Lige siden mit besøg på Park Grill i Millenium Park, Chicago, for halvanden uge siden, har jeg haft braiseret svin med appelsin på hjernen. Min kæreste og jeg delte denne forret og var begge vanvittigt begejstret for den kraftige, sur-søde sammensætning og de små halverede kumquats der lå ved siden af det nærmest smeltede svinekød. I dag havde vi tilfældigvis tiden til at smide det hele i stegegryden tidligt om eftermiddagen, og en undskyldning for et festmåltid (en gammel folkeskolekammerat kommer forbi efter at have flyttet udenlands). Retten er inspireret af smagene i Park Grill-versionen, men har fået et asiatisk twist og en håndfuld sunde tilføjelser. Som ofte før laver vi en kæmpe portion – resten spises i morgen eller fryses ned i mindre portioner.

 

Ingredienser (6-8 personer: under 200 kr.)

2,2kg nakkefilet fra svin

1/2 hvidkålshoved

10-15 små gulerødder, eller 6-8 store

5 store rødløg

10 fed hvidløg

40g frisk ingefær (kan godt tage mere)

1 frisk, rød chili

Skal (uden noget af det hvide) fra 1-2 appelsiner

Skal og saft fra én citron

1-1,5L æblecider

Lidt kalvefond (2-3 spsk flydende)

Lidt teriyaki-sauce (1-2 spsk)

 

Start med at pille løg og skære dem i kvarte. Smid dem i en skål sammen med pillede hvidløgsfed og hakket chili, og stil det til side. Hak hvidkål groft og skræl og hak gulerødder i “chunks” (hvis de er store) eller halvér dem, hvis de er små og fine. Smid dette i en anden skål og stil denne til side. Skær nakkefileten ud i store klumper (jeg delte min i 7-8 stykker) og brun stykkerne i smør i en stegegryde.  Skræl i mellemtiden appelsinerne, således at du kun får det yderste, orange lag af, og hak det groft. Riv ligeledes skallen fra en citron og hak ingenfær fint. Gem alt dette sammen til det skal bruges.

Tag kødet op når det er brunet på alle sider, og tilsæt nyt fedstof til gryden hvis det er nødvendigt. Steg indholdet fra første skål (løg, hvidløg, chili) i et par minutter, og tilsæt så indholdet fra skål nummer to (gulerødder og hvidkål). Steg ligeledes dette i et par minutter og tilsæt til sidst ingefær, appelsinskal, citronskal, cider (til det lige knapt dækker kødet), kalvefond og teriyaki-sauce. Lad koge i to-tre timer under låg, og lad det derefter reducere 30-45 minutter uden låg. Smag til med citronsaft, og servér i store skåle evt. med persille på toppen for udseendets skyld.

Dette lyder måske som et stort projekt, men det tager altså ikke mere end en halv times aktivt køkkenarbejde. Herefter er der hovedret til 6-8 personer og det tæller som et helt måltid, hvis du laver fx en frisk, grov salat til. Vi gentog en tidligere succes og lavede en savoykål-salat, med appelsin og æbler (se her), hvilket var et frisk pust til en meget kraftig ret.

Velbekomme!