Glædelige world diabetes day!

Glædelige world diabetes day!

I dag, onsdag d. 14. november, er det “World Diabetes Day”. Ja, hele november er faktisk (af IDF) defineret som “Diabetes Awareness Month”. Dette lyder umiddelbart som overkill – tilsynesladende vigtigere ting har da sjældent en hel måned dedikeret til dem. Men der er flere grunde til at der skal fokus på problemet.

Første grund er, at problemet (altså udbredelsen af især type 2 diabetes – T2DM) er enorm. Alene i DK er over 260.000 mennesker diagnosticeret med T2DM, mens det er estimeret at yderligere  243.000 personer har sygdommen uden at være diagnosticeret. Dette nærmer sig 10% af hele Danmarks befolkning. Ydermere anslås det at der er 750.000 personer i Danmark med forstadier til T2DM, hvor en stor del af disse højst sandsynligt udvikler sygdommen og kommer til at lide under dén og dens følgevirkninger. På verdensplan er der pt omkring 347 millioner mennesker der er diagnosticeret med sygdommen – et tal der forventes at stige voldsomt de næste 10 år, efter billig junk food er blevet tilgængeligt i fattigere dele af verden.

Anden grund er at sygdommen er meget alvorlig, selvom den udvikles langsomt. “Gammelmandssukkersyge” som sygdommen er blevet kaldt (ikke længere brugbart, da flere og flere unge mennesker bliver ramt) medfører nemlig et væld af følgesygdomme, der alle medvirker til at nedsætte livskvaliteten og levealderen betragteligt. Af disse kan nævnes: nervesygdomme (meget hyppigt – giver anledning til kroniske smerter i fx benene); øjensygdomme, der kan føre til blindhed; åreforkalkning; nyresygdom, der kan føre til ugentlig dialyse og nyretransplantation (hvis man er heldig); et væld af mere eller mindre alvorlige fordøjelsesproblemer og meget meget mere.

Tredje grund til at fokus på sygdommen er vigtigt: sygdommen kan undgås helt og aldeles! Der forskes intenst i hvilke specifikke mekanismer der ligger til grund for udviklingen af sygdommen (her deltager jeg selv), da forskere gerne vil forstå ting til bunds. Men de grundlæggende sammenhænge mellem livsstil og T2DM er forstået forlængst: usund kost, manglende fysisk aktivitet, rygning og overvægt (specielt defineret som høj livvidde) er så stærkt korreleret med diabetes, at der ikke er nogen tvivl om hvordan de fleste mennesker undgår sygdommen. For at banke det fast med syvtommersøm: spis sundt, drop smøgerne, hold vægten (medmindre det er muskelvægt der øges) og dyrk motion.

I et af Diabetesforeningens behandlerblade er de årlige udgifter til T2DM i Danmark beregnet til at være 13 miliarder kroner. Dette er baseret på tal fra 2001 – diabetesforekomsten er fordoblet de seneste 10 år. Da det er anerkendt at sygdommen kan forebygges, er det i et studie fra Syddansk Universitet postuleret at en investering på 2,7 milliarder kroner i netop forebyggelse kan nedbringe de årlige udgifter til behandling med 50% (altså ca. 4 millarder sparet). Udover de sparede offentlige udgifter, handler det i høj grad om “gennemsnitlig” dansk livskvalitet og levealder. Hvis disse skal øges, skal vi hver især gøre en indsats, både overfor os selv og vores familie, venner og bekendte. Og ikke mindst vores børn – men det er et helt indlæg for sig selv.