Proteinpulver: go eller no-go?

Proteinpulver: go eller no-go?

Der er ingen tvivl om, at dit daglige proteinindtag kan være en begrænsende faktor for din muskelvækst – men er der grund til at drikke proteinshakes for at rette op på dette?

Mens der ikke er noget der taler for at en proteinshake skulle være et proteinrigt måltid overlegent, kan det dog være en udfordring at få et sådant lige før eller efter træning – eksempelvis hvis man normalt træner efter arbejde/skole. I sådanne tilfælde kan proteinpulver* fra fx valleprotein være en god kilde protein generelt og især til forgrenede aminosyrer, der i sig selv har en anabolsk (muskelopbyggende) effekt.

Hvis man styrketræner, stiger ens daglige proteinbehov til ca. det dobbelte af det normale anbefalede indtag – op til omkring 1,6-1,7g protein per kg kropsvægt.

Mens det ikke er essentielt for muskelopbyggelse at skylle en proteinshake ned i sekundet efter man har sat den sidste håndvægt fra sig, tyder forskningen dog på, at det kan gavne at indtage protein indenfor 1-2 timer både forud for og efter træning. Vil man være 100% sikker på at få protein nok til at opnå den optimale respons på sin træning, bør man sigte efter at få 0,4-0,5g protein per kg fedtfri masse (udregn denne her), både før og efter træning. Jeg anbefaler generelt at man planlægger sig ud af sådanne udfordringer – rester fra dagen før, bliver til posttrænings-madpakke, fx – men en proteinshake en fin nødløsning.

Summa summarum: Mens kosten bør baseres på god, hjemmelavet mad, er proteinpulver et udmærket tilskud til dem der styrketræner og har svært ved at dække deres proteinbehov.

 

*Jeg henviser specifikt hertil, fordi jeg har gode erfaringer med deres service – ikke mindst fordi de har været i stand til at finde et par vægtløftningssko til mig i størrelse 49 :-)