Fedt er alpha og omega
Et nyligt publiceret studie (læs også dette) vedrørende effekten af at substituere mættet fedt med flerumættet fedt, har rystet mange læger og videnskabsmænd i deres grundvold. Det har imidlertid ikke været nogen hemmelighed for dem der har fulgt med, at “myten om mættet fedt” samt generaliseringen af planteoliers egenskaber ikke just har repræsenteret sandheden om fedtstofferne og deres fysiologiske egenskaber. Nedenfor vil jeg gerne gennemgå, så kort og præcist som muligt, hvad forskellen er på forskellige fedtstoffer og de fysiologiske konsekvenser ved indtag. Alt vil være baseret på de nyeste forskningsresultater, og ikke bundet af hvad man i årtier har troet. Der vil med andre ord sandsynligvis stå noget andet, end hvad I hidtil har fået fortalt. Da dele af teksten for nogen kan virke lidt nørdet, kan det måske for disse give mening at skippe brødteksten og hoppe til konklusionen. For dem der til gengæld vil tjekke op på mine påstande, har jeg vedlagt kilder hvor jeg finder det mest nødvendigt. Hvis der er noget af det jeg skriver, der trænger til uddybning, så smid endelig en kommentar i bunden af artiklen.
Overordnet intro (det bliver sjovere længere nede)
Fedt (lipid) fra kosten er én af de tre hovedenergikilder og den der pr. gram indeholder mest energi. Dette er som sådan uafhængigt af hvor den kommer fra og hvorvidt den er mættet eller ej. Fedt fra kosten optages via forskellige mekanismer i fordøjelseskanalen (afhængigt af hvilken type fedt det er) ind i tarmcellerne, videre ud i lymfen eller blodet og slutteligt hen til vævene via et komplekst transportsystem. Desuden er fedt i vores kost essentielt for optag af fedtopløselige vitaminer (A, D, E og K) og deres naturlige derivater. Fedtet vi indtager har i første omgang tre mulige skæbner: forbrænding i cellernes kraftværker (mitokondrierne) for at skabe energi, lagring i fedtceller for øget modstandsdygtighed overfor sultperioder eller som bestanddele i kroppens cellemembraner. Sidstnævnte rolle er tit overset, når man snakker om fedt i kosten, men som vi skal se senere, er dette langt fra negligérbart. Da membranlipider også er forstadier til hormonlignende stoffer, der blandt spiller en essentiel rolle i inflammation og sygdom, kan ubalancer her være ødelæggende for vores velbefindende. Heldigvis kan dette undgås ved at have forståelse for sammensætningen af fedt i kosten, korrekt behandling af fedtstofferne i køkkenet (jeg giver også en kort vejledning i korrekt brug i konklusionen sidst i artiklen).
Plantefedt, dyrefedt og dårlig forskning
Det de fleste mennesker har fået at vide gennem de sidste par årtier er: fedt fra dyr (oftest mættet fedt) er usundt mens fedt fra planter (enkelt- og flerumættet fedt) er sundt. Folk der har forsøgt at blive mere informeret om sund kost ved allerede, at intet indenfor dette felt er så simpelt; faktisk tyder det på at denne påstand i mange tilfælde er direkte forkert. Hvordan denne myte blev sat i gang, er en historie i sig selv – en spændende historie, men den må gemmes til en anden gang. Forskere har efter min mening i lang tid forsøgt at bevise og forstærke dette dogme (en videnskabsetisk dødssynd, i mine øjne), istedet for at undersøge emnet med åbent sind. Denne blinde fedtgeneralisering har tilmed bidraget til at lægfolk har lukket ørene for de mange uoverensstemmende kostråd, som de er blevet præsenteret i medierne. Sandheden er stadig, at det meste mættede fedt kommer fra dyr, mens planteolier er rige på enkelt- og flerumættede fedtsyrer. Dette er hovedkategorierne indenfor kostfedt, men djævlen ligger som bekendt i detaljerne, og det er i detaljerne vi finder svar på hvilket fedt der er sundt og hvilket der ikke er.
Alpha, omega og inflammation (moderat nørdet)
Mit første bekendtskab med fedtstoffer som noget essentielt for vores helbred, var en reklame med Ole Ernst, for Futura Kosttilskuds essentielle fedtsyre-kapsler. I reklamen fortalte Hr. Ernst hvorledes både omega-3, -6 og -9 fedtsyrer var essentielle for kroppens funktioner, og den logiske konklusion var derfor selvsagt: de må indtages som kosttilskud! Denne konklusion er naturligvis fejlagtig, da ”essentiel” ikke betyder ”fås ikke allerede i rigelige mængder gennem normal kost”, hvilket i dén grad er tilfældet med omega-6 og -9 fedtsyrer. Hvorvidt det er nødvendigt at supplere sin kost med omega-3 fedtsyrer afhænger af kosten – specifikt af indtaget af fed fisk (laks, makrel, sild, helleflynder, etc.) der har højt indhold af disse. I de fleste danskeres tilfælde, ville højere indtag af fed fisk (land gerne på minimum 200g pr uge) og/eller supplering med fiskeoliekapsler, være fordelagtigt, ikke mindst ift. at nedsætte risikoen for hjertekarsygdomme betragteligt. Årsagen til dette er, at omega-3 fedtsyrer, efter indtagelse, blandt andet indgår som komponenter i kroppens cellemembraner. Herfra kan de rekrutteres, og via en række enzymatiske processer, omdannes til signalmolekyler der blandt andet nedsætter inflammation, fedtindhold i blod, lever- og fedtvæv (især det der er placeret omkring de indre organer), mens de ændrer forholdet mellem godt og dårligt kolesterol i en positiv retning. Disse ting er vist på både dyr og mennesker, og store epidemiologiske undersøgelser bekræfter at hjertedødelighed nedsættes ved indtag af fed fisk eller fiskeolie.
Men der er en anden side til historien, der er mindst ligeså vigtig. De førnævnte ”essentielle” omega-6 fedtsyrer (fås hovedsageligt fra planteolier, såsom solsikkeolie, vindruekerneolie, tidselolie, etc.) har nemlig den diametralt modsatte effekt. Disse kæmper om samme plads i cellernes membraner som omega-3 fedtsyrerne kan optage, og benytter sig af samme enzymer, når de omdannes til signalmolekyler med et væld af direkte modsatrettede effekter. Dette beror både på, at de signalmolekyler der dannes ud fra omega-6 fedtsyrer er pro-inflammatoriske, men også på at et meget højere indhold af omega-6 i forhold til omega-3 (hvilket er typisk i den vestlige kost) forhindrer de gavnlige effekter af omega-3 fedtsyrer. De molekylærbiologiske pathways for disse processer, er efterhånden kortlagt i en sådan grad, at der burde have opstået generel skepsis om de påståede sundhedsfremmende effekter af disse pro-inflammatoriske fedstyrer noget før (efter min mening). Men der har i dén grad manglet studier der isoleret har testet effekten af omega-6 på mennesker, og nu virker det nærmest etisk uforsvarligt. Under alle omstændigheder kan vi konkludere at (fler-)umættet fedt ikke automatisk er lig med ”sundt fedt” og at de fleste planteolier i bør udfases fra det danske køkken (undtagelser nedenfor, men bare rolig: det giver mening!).
Olier og stegefedt
Som jeg håber det kan udledes af ovenstående, er jeg stærkt imod ethvert brug af solsikkeolie, vindruekerneolie, majsolie og andre omega-6 rige fedstoffer i køkkenet – hvad end det er i ”rå” form eller til tilberedning. Der findes dog nogle planteolier, der har en sundere fedtprofil end andre – koldpresset rapsolie og hørføolie. Disse kan, i min bog, godt bruges i madlavning hvis de vel at mærke ikke opvarmes (ergo, som element i dressinger). For selvom deres indhold af fedtstoffer er ufarligt eller måske endda helbredsfremmende (pga. alpha-linolensyre), medfører deres høje indhold af flerumættede fedtsyrer at de er ustabile ved opvarmning. Her vil de oxidere, danne frie radikaler, lipidpolymerer og et væld af andre nedbrydningsstoffer der er decideret sygdomsfremkaldende.
Èn planteolie der både kan bruges kold og til tilberedning, er ekstra jomfru olivenolie. Denne er karakteristisk ved at bestå hovedsageligt af monoumættet fedt, der er mere stabilt ved højere temperaturer og udover en sund fedtprofil indeholder helbredsfremmende, naturlige polyfenoler, flavonoider og lignaner, der synes både at virke antioxidativt og forhindre åreforkalkning. Flere studier har vist, at hvis man spiser mere monoumættet fedt, i stedet for kulhydrater, virker det fordelagtigt på ens kolesteroltal og –oxidation og er en ekstra god idé for eksempelvis diabetikere. Derudover tyder det på, at olivenolie sågar er et bedre fedtstof i forhold til optag af kostens andre fedtopløselige næringsstoffer, end fx majsolie. Dette drejer sig ikke kun om vitaminer, men også fedtopløselige stoffer fra forskellige grøntsager samt fisk og skaldyr der ligeledes er gavnlige, fx beta-karoten fra gulerødder, lycopen fra tomater og astaxanthin fra laks, rejer og krebs. Når det så er sagt, er det stadig ikke anbefalelsesværdigt at bruge olivenolie ved stegning i længere tid, eller ved meget høje temperaturer. Dertil er det nødvendigt at bruge fedtstoffer med højt indhold af mættet fedt der har en langt højere temperaturstabilitet. Og hvor får vi så det fra? De naturligste kilder er dyrefedt, kokosolie og palmeolie, men også hjemmelavet klaret smør er et glimrende alternativ at stege i. Og kommer fedtet fra dyr der har gået på græs, som de økologiske køer i Danmark eksempelvis gør fra d. 21/4 i år, har det en endnu sundere fedtprofil: det indeholder eksempelvis mere af den kræftbekæmpende konjugerede linolsyre, rumensyre, der dannes af bakterier i koens vom og har et højere indhold af antioxidanter, eksempelvis E-vitamin, der kommer direkte fra græsset.
Mættet fedt der mætter
Mættet fedt har længe haft et blakket ry, fordi det tilsyneladende øger blodets indhold af kolesterol og på denne vis medfører en øget risiko for hjertekarsygdomme. Denne konklusion er dog blevet undersøgt nærmere og har vist sig at være usand. Om dette er fordi mættet fedt i højere grad øger blodets indhold af det sunde kolesterol (HDL), eller fordi kolesterolhypotesen er mangelfuld i forhold til at forklare hjertekarsygdomme, er stadig ikke helt afklaret. Under alle omstændigheder viser en metaanalyse der samler data fra mange forskellige epidemiologiske undersøgelser, at der ikke er en sammenhæng mellem indtag af mættet fedt og udvikling af hjertekarsygdomme.
Der findes også andre typer af mættet fedt, eksempelvis kokosolie, der består af kortere fedtsyrekæder (medium-chain fatty acids, MCFA eller MCT i triglyceridform). Disse optages passivt gennem tarmen og ender direkte i blodbanen, hvorefter de optages af vævene til hurtig forbrænding (og altså ikke i fedtdepoterne). Effekten er blandt andet, at mætheden efter indtag af MCT er langvarig hvilket forhindrer senere snacking. Derudover har MCT en række sunde egenskaber, blandt andet som glimrende instant energikilde hos personer der er underernærede samt til behandling af hjertesyge patienter. Desuden synes indtag af MCT faktisk at fremprovokere fedtforbrænding generelt, og medføre et lille, men jævnt vægttab.
Mens det altså må siges at være ufarligt, og endda anbefalelsesværdigt at bruge mættet dyrefedt til stegning, er der altså yderligere grundlag for at ”råt” indtag af kokosolie har en gavnlig effekt på kroppen. Man skal dog huske, at det ikke kun handler om at tilsætte mere fedt til sine måltider, men at fedtet tager pladsen fra de kulhydrater, såsom pasta og brød, man ellers ville have indtaget (kulhydrater øger insulinsekretion, som igen øger fedtlagring i kroppens depoter).
Dette råd er altså direkte modsatrettet af hvad vi gennem de sidste 50 år har fået fortalt. Der har fokus været på at bytte fedt ud med kulhydrater, for at få en bedre blodfedtprofil, men vi ved i dag at højt indtag af kulhydrater medfører stigninger i triglycerider og dårligt LDL-kolesterol samt et fald i det gode HDL-kolesterol. Som udtalt i dette studie fra 2010:
” …dietary efforts to improve the increasing burden of CVD [cardiovascular disease] risk associated with atherogenic dyslipidemia should primarily emphasize the limitation of refined carbohydrate intakes and a reduction in excess adiposity.”
Forfatterne understreger altså, at det vigtigste for at undgå hjertekarsygdomme forbundet med dårlige kolesterolniveauer, er at nedbringe sit indtag af raffinerede kulhydrater og generelt undgå overvægt og fedme.
Praktisk anvendelse
Nogle gange betyder mere viden, mere forvirring. For at undgå dette har jeg nedenfor beskrevet meget kort, hvordan jeg selv omsætter teorien til praksis:
- Jeg spiser fisk flere gange ugentligt og hvis jeg ikke gør, spiser jeg fiskeolie.
- Jeg lynsteger (høje temperaturer) i mættet fedt. Hvis det er asiatisk inspireret mad, er det i kokosolie, ellers i klaret smør eller andefedt, der ikke branker som smør normalt gør.
- Jeg steger gerne grøntsager, der ikke skal brunes, i olivenolie.
- Jeg baserer de fleste af mine dressinger på olivenolie og smagsgivere (citronsaft, sennep, krydderier, etc.).
- Jeg sparer ikke på fedtet, men har til gengæld byttet alle kilder til raffinerede kulhydrater ud med grøntsager. Derudover sørger jeg for at spise fedt sammen med grøntsager der indeholder fedtopløselige vitaminer (gulerødder, tomater, søde kartofler) eller tilbereder dem i det, for at sikre ordentligt optag.
Der findes et væld af andre olier og fedtkilder – både gode og dårlige – som jeg ikke er kommet ind på her. Har I spørgsmål til nogle af dem, er I velkomne til at spørge i kommentarfeltet herunder. I mellemtiden håber jeg at I er ved at være kommet over fedtforskrækkelsen og husker at tage sensationsjournalistikkens ernæringsrelaterede artikler, med et gran salt.
Hej
Tak for en fantastisk artikkel
ange olier som du ikke har nævnt
Jeg har bare et spørgsmål, godt nok skriver du at du der er men jeg har altid lært at jeg skal stege i Raps olie, og at det er at vælge fream for andre olier da det tåle varmen bedre.
Mvh Finn
Hej Finn,
Tak for ros! For at undgå at gentage mig selv: se mit svar til Ricki
Hej. Findes der nogle studier der påpeger, at koldpresset rapsolie skulle være skadeligt for mennesket? Eller hvad er dit take på den olie?
Ikke så vidt jeg kan se. Nogle gange må man konkludere midlertidigt, indtil der er mere data på området. Der er mange der sværger til rapsolie, pga. det relativt høje indhold af både omega-3 fedtsyrer og monoumættet fedt (som i olivenolie). Indholdet af førstnævnte skal dog sættes i relation til det fire gange så høje indhold af omega-6 fedtsyrer, og indholdet af sidstnævnte er stadig betragteligt lavere end i olivenolie. Grunden til at jeg “tillader” rapsolie er også, at der er mange der bruger det i stedet for solsikkeolie (jvf. den nye nordiske kost) – og på dén måde er det et godt valg. Der findes dog flere, sundere olier at bruge til stegning og også et bedre alternativ i rå form, nemlig hørfrøolie, hvori forholdet mellem omega-3 og omega-6 er noget bedre.
Hej igen Ricki.
Har lige undersøgt litteraturen lidt nærmere og i artiklen “Health Effects of Oxidized Oils” (http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1745-4506.2001.tb00028.x/abstract) skriver de blandt andet: “Intriguingly, Shields et al. (1995) found that volatile emissions from unrefined Chinese rapeseed, refined U.S. rapeseed (Canola), Chinese soybean and Chinese peanut oils contained the mutagens acrolein and formaldehyde in addition to 1,3-butadieneand benzene, which represent important risk factors in the etiology of lung cancer.” og “…interestingly, the mutagenicity of individual volatile emission condensates correlated strongly with the linolenate content of the oils investigated.”, samt “researchers found that heating corn oil [PUFA-content = 57% (w/w)] at 215C for a period of 20 min substantially increased its atherogenicity, whereas the heating of olive oil [PUFA content = 9% (w/w)] in the same manner had no effect on its atherogenic properties.”. Da rapsolie indeholder en del flere PUFAs (flerumættede fedtsyrer) end olivenolie, og endda en hel del af de (ellers sunde, men) let oxidérbare omega-3 (alpha-linolensyre), synes jeg det virker fornuftigt at droppe rapsolien til stegning og istedet bruge olivenolie eller mættet fedt.
Hej igen, jeg tænkte ikke i forbindelse med stegning, der vil jeg altid foretrække kokosolie/olivenolie til mild stegning og klaret smør til stegning, da koldpressede olier typisk ikke tåler mere end ca. de 100 grader…
Jeg tænkte fx på hvis man brugte koldpresset rapsolie til dressing og marinade…?
Jeg vurderer olien ud fra dens n-6/n-3 ratio, som er ca. 4:1. Af den årsag er olien langt sundere at bruge end fx solsikkeolie og i dette studie http://ajcn.nutrition.org/content/71/1/179S.short er det også én af konklusionerne, at større indtag af denne olie i USA har ført til et mere favorabelt forhold mellem indtag af disse to fedtsyrer. I sidste ende kan man dog ikke, via denne olie, teoretisk set komme under 4:1 i n-6/n-3 ratio, hvorfor hørfrøolie burde være sundere (ca. 1:4 i n-6/n-3 ratio). Spiser man i forvejen ikke meget n-6 og tilmed en del fed fisk, er rapsolie, efter min mening, ikke skadelig.
n-6/n-3 ratio gør det ikke alene. Det er afgørende hvilke olier bidrager til denne fordelagtige ratio. At større indtag af rapsolie i USA har ført til et mere favorabelt forhold mellem indtag af disse to fedtsyrer, betyder kun at fedmeepidemien er yderligere eksploderet. Er der ingen som undres?
At flerumættet plantefedt er goitrogen (thyreoideahormon UNDERtrykkende + skaber jodmangel = hypothyreose = lavt stofskifte) bekymrer øjensynligt ingen. I 1970-erne har man endda overvejet at visse fedtsyrer i flerumættet plantefedt kunne anvendes direkte i behandling af højt stofskifte / hyperthyreose, fordi flerumættet plantefedt nedsætter stofskiftet:
Abstract
ATP citrate lyase, acetyl-CoA synthetase, malic enzyme and hexose monophosphate dehydrogenase activities and rates of View the MathML source synthesis of long chain fatty acids from labeled acetate and citrate were measured in cell-free fractions of liver from rats fed various diets, with and without D- or L- thyroxine. Diets containign sucrose (vs. isocaloric glucose) or lard (vs. isocaloric corn oil) stimulated hepatic lipogenesis both in control and in thyroxine-treated rats. The lipogenic response to thyroxine was greatly modified by diet, except for an invariable rise in malic enzyme activity. With diets providing less than 6% of calories as linoleic acid, thyroxine increased fatty acid synthesis, depleted liver glycogen and retarded growth; when linoleic acid was increased to 16% of calories, thyroxine had no effect on fatty acid synthesis or growth and liver glycogen depletion was significantly attenuated. This response to dietary linoleic acid suggests that these phenomena may be largely secondary to the increased requirement for essential fatty acid in thyrotoxicosis. Further study should reveal the extent to which observed effects of excess thyroid hormone are amenable to control by dietary polyunsaturated fat.
Source/Kilde: “The influence of diet on the lipogenic response to thyroxine in rat liver”. Elizabeth B. Reed, Harold Tarver. Life Sciences (December 1975), 17 (12), pg. 1785-1797
Interessant læsning tak for det
Hvilket fiskeolie præperat vil du anbefale?
Jeg spiser selv krillolie, på fosfolipid-form, da jeg synes at litteraturen understøtter dette rimeligt godt (i betragtning af at det er et relativt nyt produkt). Se evt.: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22923017 og http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21854650, samt http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12777162 (sidstnævnte handler om premenstruel syndrom). Der er mange der sværger til det velmarkedsførste PurePharma (kendt i crossfit-kredse), men jeg har ikke sat mig meget ind i det, da det er ret dyrt.
Spændende læsning! Jeg er nysgerrig på din holdning til brød – spiser du ingen kulhydrater, heller ikke fra f.eks. fuldkornsbrød? Vi er en børnefamilie, og jeg synes selv jeg prøver at give mine børn, og ikke mindst mig selv og min mand, sund varieret kost. Vi bager selv brød, udelukkende fra fuldkornsmel, men vi får også f.eks. ris og pasta (begge grove). Med småbørn i huset, kan det næsten ikke lade sig gøre at skære brødet væk, så det er ikke en mulighed for os.
Men hvad er din holdning? Kulhydrater er jo tidligere (i hvert fald efter min forståelse) anerkendt som brændstof til hjernen, men sådan forholder det sig måske ikke længere?
Tak for en spændende side som jeg nysgerrigt vil følge!
Hej Iben,
Tak for dine spørgsmål. Jeg spiser meget sjældent brød selv, efter at have haft rugbrød som primær energikilde gennem mange år – spiste sågar et helt rugbrød om dagen nogle gange i mine teenageår. Der er flere grunde til at man kan fravælge brød fra sin kost (måske er der grobund for et nyt indlæg her), men for mig handlede det mest om at øge mit grøntsagsindtag endnu mere, samt at stoppe indtag af forarbejdet pålæg.
Jeg har ikke selv børn (endnu), så jeg kan ikke rådgive ud fra erfaringer. Jeg er dog er ganske overbevist om at du kan lave “pastaretter” hvor der er 2-3 gange så mange grøntsager i, og ingen pasta! Mange grove grøntsager indeholder en hel del kostfibre og derudover en masse helbredsfremmende plantestoffer (fytokemikalier) samt naturligvis vitaminer og mineraler. Herhjemme finder vi tit opskrifter på pastaretter og bytter pastaen ud med masser af eksempelvis løg, gulerødder og kål.
Hvis du ikke mener at du kan skære brødet væk fra dine børns kost, så fred være med det (medmindre dine børn har fordøjelsesproblemer – i så fald er det en god idé at teste for glutenallergi/-intolerance). Sørg dog for at det der kommer på brødet, er af god kvalitet og ikke proppet med salt og andre tilsætningsstoffer. Det kan fx være en god idé at koge et oksebryst eller lave en roastbeef bare til pålæg – og desuden opgradere madderne med masser af grøntsagsbaseret garniture
Kulhydrater, som i sidste ende nedbrydes til sukkeremolekyler, fungerer som brændstof for alle væv – hjernen kan dog fint køre på ketonstoffer, der cirkulerer ved kulhydratmangel. Der skal ikke meget kulhydrat til at forsyne de få celletyper der ikke kan køre på andet (fx røde blodlegemer), og behovet kan hos de fleste mennesker dækkes af det der er tilstede i forskellige grøntsager, rodfrugter og frugt. Som bonusinfo kan jeg nævne at nogle af de celletyper der kun kan køre på sukker, er mange former for cancerceller. Og dem vil vi jo nødigt fodre
tusind tak for svar! Jeg synes det er enormt spændende og vi er herhjemme igang med at forsøge at implementere en kostomlæging. I den forbindelse skal jeg lige høre hvad din holdning til frugt (og frugtsukker) er? Og, helt lagpraktisk, hvad spiser du f.eks. til morgenmad?
Mvh. Iben
Min holdning til frugt er, at man meget gerne må indtage 1-2 stykker dagligt (hvilket er det jeg selv gør). Min holdning til frugtsukker er, at det er dårligt at få i kroppen i store mængder, især når det er isoleret og tilsat læskedrikke. Men en frugt er ikke bare frugtsukker – den indeholder en masse sundhedsfremmende plantestoffer, der modvirker de negative effekter af det indtagede sukker. Det tyder sågar på, at der er stoffer (fx myricetin og fisetin) der forhindrer sukkeroptag i tarmen http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17172639.
Mht. morgenmad: æg med rå grøntsager, rejer, avocado, tunsalat, laks, rester fra aftensmaden eller kombinationer af det hele Sidst på måneden kan jeg ty til havregryn med mælk, banan, rosiner og mandler (eller andre nødder). Men min mave har det også fint med både mælk og havre (det er ikke en selvfølge for mange).
[…] Generelt bør kosten bestå af: grove grøntsager, fisk, kød og sundt fedt. […]
Hej Iben. Som alternativ til traditionel spaghetti findes en squash som populært kaldes “spaghetti” squash. Bager man den i ovnen kan squash kødet graves ud med en gaffel, hvormed man opnår strimler af squash der giver en fornemmelse af spaghetti – synsmæssigt ihvertfald. Desværre ved jeg ikke hvor man kan købe den henne! Men det er et glimrende erstatning i ens traditionelle pastaretter.
Kære Morten
Tak for en god artikel!
Hvad kan du sige om sesamolie og avocadoolie ift. ovenfor stående?
Har også lovet at spørge dig om du kan sige noget om olien Udo’s Choice?
Venlig hilsen Marta
Hej Marta,
Sesamolie har et ret højt indhold af n-6 fedtsyren linolsyre og intet alpha-linolensyre, og vil derfor hive n-6/n-3 forholdet i den forkerte retning. Avocadoolie minder meget om olivenolie i sammensætning (mest monoumættet fedt), og kan derfor også bruges til stegning i samme grad. Det har så vidt jeg ved også et gedigent E-vitaminindhold, samt i nogle tilfælde ligeledes med klorofyl – dette kan sagtens være sundhedsfremmende.
Jeg kendte ikke Udo’s Choice, men umiddelbart ser det ud til at have en fin fedtsyresammensætning.
– Morten
[…] By Rikke, 3. juni 2013, In Motivation Home » Motivation » Er usund fedt nu blevet det sunde fedt? I dag stødte jeg lige på et meget interessant (men også meget forvirrende) blogindlæg på denne blog. […]
Spændende læsning!
Da jeg engang havde biologi lærte jeg, at enkelt- og flerumættet fedt blev transporteret af det stabile HDL kolesterol, hvorimod mættet fedt blev transporteret af det ustabile LDL kolesterol. LDL kan nemt “gå i stykker” og sætte sig i blodbanerne, hvilket er medvirkende til blodpropper.
Er dette blevet modbevist, eller ses ulemperne ved LDL nu som acceptable sammenholdt med den nye viden om enkelt- og flerumættet fedtsyrers overordnede påvirkning?
Hej Rasmus,
Jeg vil ikke sige at det er blevet modbevist, da dette antyder at det på et tidspunkt har været sandt, er der er en sådan fedtpræferenceforskel mellem HDL og LDL Grunden til at jeg siger dette er, at der findes studier tilbage fra firserne (jeg antager at din biologiundervisning ikke var påbegyndt dengang), hvor lipidsammentsætningen i HDL og LDL blev målt; begge fraktioner indeholder både mættede, enkeltumættede og flerumættede fedtsyrer.
Ny viden på kolesterolområdet indikerer, at man ikke kan opdele kolesterol kun i HDL og LDL (foruden VLDL og IDL), men at disse skal yderligere underinddeles for at finde frem til fraktioner der har henholdsvis skadelige eller positive effekter på det kardiovaskulære system. Man har fx påvist, at der findes små, tætte LDL-partikler, der har stor tendens til proinflammatorisk aktivitet i karvæggene, mens andre, mindre tætte (“fluffy”) LDL-partikler, ikke har denne egenskab.
Det er vigtigt for forskningen i hjertekarsygdomme, at vi fornyer vores syn på markører for sygdomsrisiko – både deres egenskaber og hvilken livsstil der medfører en stigning i deres koncentration og dermed tilsvarende risikoforøgning. Vi ved fx allerede at det for langt de fleste mennesker ikke er farligt at indtage større mængder kolesterol, da kroppen ved højt indtag skruer ned for egenproduktion (og vice versa). Men der rådgives stadig bredt om, at vi alle skal passe på vores kolesterolindtag. Samtidig tyder det på, at den stigning der ses i LDL-koncentrationen hos de følsomme individer, når de fx spiser æg (der indeholder en del kolesterol), kun er en stigning i koncentrationen af de større, ufarlige LDL-partikler. Se fx: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1386675/?tool=pmcentrez&rendertype=abstract
I forhold til dit sidste spørgsmål, må svaret altså være: hvis indtag af mættet fedt per se ikke er forbundet med øget sygdomsrisiko, er en absolut måling af stigninger i LDL ikke en valid markør for sygdomsrisiko. Mens forholdet mellem HDL og LDL i blodet giver et bedre billede, tyder alt på at vi bliver nødt til at kigge på subfraktioner (eller noget helt andet) hvis vi skal kunne lave en ordentlig vurdering.
Lidt interessant læsestof: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23016129 – review om subfraktioner og effekt at kolesterolindtag derpå (fra 2012); og http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23507795 – om subfraktioner, især de små, tætte LDL-partikler ift. metabolisk syndrom (fra 2013).
Skriv endelig igen hvis du ikke mener jeg har svaret på dine spørgsmål
[…] har før været omkring andre urimeligt dømte syndebukke indenfor ernæring og vil i denne artikel tale om endnu én – det skal handle om rødt kød. Som […]
Hej!
Super spændende indlæg, du har her på siden – overvejer selv at tage samme kandidat, som du har gjort!
Jeg er selv vegetar og grænser til veganer primært af etiske årsager. Jeg føler umiddelbart, at jeg trives på denne kost.
Jeg spiser som en naturlig del heraf en masse grøntsager (grove som fine), en hel del bælgfrugter som bønner og linser samt nødder og frø, men samtidig også en god del kulhydrat i form af havregryn, quinoa samt brune og vilde ris bl.a. for at kunne holde kalorieindtaget oppe. Hvad er din holdning til disse former for kulhydrat og deres sundhedværdi?
Er generelt også lidt nysgerrig omkring, hvilke tanker, du gør dig om sundheden af en vegetarisk/vegansk livsstil – er dette et totalt no-go i dit univers pga. et naturligt lidt lavere proteinindtag og flere kulhydrater?
Hej Mette,
For det første vil jeg lige sige, at jeg tror fuldt og fast på at der ikke er en “one size fits all”-diæt. Hvis det fungerer rigtig godt for dig at være vegetar, så fred være med det Der er i mine øjne dog ikke noget ernæringsmæssigt argument for at ekskludere animalske produkter – tværtimod, faktisk.
Du lyder umiddelbart som en veloplyst vegetar, der har fokus på at finde proteinkilder andetsteds, så der kommer du nok ikke i farligt underskud. Du er dog stadig i risikozonen for at lide af B12-mangel (og måske også jern, zink og calcium) og går desværre også glip af de sunde, marine omega-3-fedtsyrer.
De fleste danskere ville gå gavn af at spise ligeså mange grøntsager som dig, men jeg kommer ikke til at anbefale en vegetarisk tilgang, da kød fra pattedyr, fugle og fisk er rige på vigtige næringsstoffer.
Se i øvrigt: http://foodmatters.dk/?p=397#_
Og evt.: http://chriskresser.com/why-you-should-think-twice-about-vegetarian-and-vegan-diets
Tak for svar!
Da jeg er vegetar af primært etiske årsager, får du mig nok ikke til at spise kød, men det er altid spændende at høre, hvad andre har af synspunkter – specielt fra folk som dig, der uden tvivl har en god uddannelse i rygsækken
Jeg er klar over, at der ikke er nogle pålidelige kilder til B12, hvorfor jeg tager et tilskud heraf. I min kost indgår fast en del broccoli, andre kåltyper og bladgrønt og sesamfrø rige på calcium samt førnævnte bønner og linser i gode mængder som kilde til jern. Zink findes vidst også i flere af de nævnte emner?
Med lidt tanke på disse specifikke vitaminer og mineraler, vil du da ikke mene, at en vegetarisk/vegansk diæt kan sammensættes tilfredstillende (ikke det samme som, at du ville anbefale det)? Jeg har selv forsøgt at undersøge, hvad jeg skal være opmærksom på, og synes at det burde kunne lade sig gøre at leve et sundt liv uden animalske produkter, men har selvfølgelig langt fra den videnskabelige baggrund, du sidder med.
Anyways, tak for svar og åbenhed overfor vegetaren hér
[…] det jeg vil sige med dette indlæg var faktisk ikke så meget, hellere vil jeg linke til dette gode indlæg omkring fedt og olier.. Det er ret interessant, dog avanceret, læsning (jeg fatter kun halvdelen), […]
Tak for en yderst velskrevet og informativ artikel. Det er den bedste, jeg indtil nu har læst om, hvorledes vi skal forholde os til fedt.
Mange hilsner fra en LCHF ´er, der nu har det endnu bedre med sin livsstil
Kathe
Hej Morten,
først og fremmest tak for en god artikel som bekræfter mig i min tilgang til maden for tiden.
Nu fokuserer du meget på stegning og tilsætning af fedtstoffer til maden. Men hvad med fedt fra f.eks. bacon, fløde og æg, som vi er mange der elsker og som får grøntsagerne til at glide let ned (LCHF kan du nok høre), er de frikendt.
bare for at være sikker 😉
Mvh
Christian
Hej Christian,
Man kan, desværre, ikke reducere nogle af de fødevarer du nævner, til blot det fedt de indeholder. Bacon falder under kategorien “forarbejdet kød”, som rigtigt mange undersøgelser indikerer er dårligt for vores helbred; fløde kan fint indgå i madlavningen, med de to forbehold at man er sikker på at man kan tåle mælk og at det ikke optræder i alle retter (af hensyn til graden af variation i kosten – relevant at nævne her, da fløde er så lækkert); æg er i mine øjne en fantastisk fødevare, der indeholder rigtig meget af det kroppen har brug for – inklusive gode fedtstoffer.
Ergo: nej til bacon, ja til fløde og æg. Brug evt. økologisk brystflæsk i stedet for bacon. Læs her hvorfor det skal være øko.
– Morten
Hej.
En virkelig god artikel og ikke at forglemme et interessant kommentar-spor.
Jeg vil germe tage et tilskud af Krill olie og også gerne give mine unger på 6 og 8 år det.
Hvilket mærke bruger du?
Jeg har kigget lidt rundt og ser at nogle producenter anbefaler det fra 1 år og andre fra 11 år.
Kan du med din olie-klogskab mon hjælpe mig?
Ann