Bondesuppe til alle!

Bondesuppe til alle!

Hvis man, som jeg selv, har svært ved at finde tid til at lave god mad fra bunden hver dag, så kan det i dén grad svare sig at lave enorme portioner. Herhjemme er vi desværre begrænsede af en lille fryser, men det hjælper lidt på det at jeg spiser for tre. Her følger en “opskrift” som kan varieres i det uendelige,  og ingredienslisten er ment som inspiration (det var hvad vi lige havde liggende).

Pointen er at det tog min kæreste og mig 25 minutters aktivt arbejde (inkl. opvask af redskaber) og så var der næringsrig mad til minimum otte mennesker. Hvis du ikke har en stor gryde, så er det bare at få den anskaffet hurtigst muligt – den kommer både til at spare dig tid og penge (og da tid er penge, er gryden praktisk talt gratis).

 

Ingredienser (8+ mennesker, ca. 160 kr.)

1 kg. hakket oksekød (15%)

1/2 spidskål

800g kartofler

2 røde pebre

6 store gulerødder

4 store løg

2 friske, røde chilier

8-10 fed hvidløg

1/2 L tomatpassata

1 ds tomatpuré

1 dåse hakkede tomater

Okse- eller kalvefond

Et par spsk soyasauce

En håndfuld tørret basilikum

En spsk Sambal Oelek (chilipasta)

 

Hak alle grøntsager groft og fordel i to skåle – én til løg, hvidløg og chili og én til resten. Brun kødet og vend herefter løgskålens indhold i og sautér. Tilsæt tomatpuré og lad dette stege med et minuts tid. Tilsæt resten af grøntsagerne, vend rundt et par gange og held derefter tomatpassata og hakkede tomater i. Tilsæt basilikum, fond, sambal, salt og peber og vand til det “svømmer” lidt. Skær katofler i tern (fx 2x2x2 cm) og tilføj dem til den simrende ret. Lad småkoge i 30-40 minutter (indtil kartoflerne er møre – det tager længere tid end i vand) og hyg dig endelig med at smage til en ti gange  undervejs :)

Velbekomme!

 

PS: Dette er min version af en ret mine kammerater og jeg hvert år har med på kanotur til Sverige. I de omgivelser er den dog i sin oprindelige, simplere version: meget mere kål (hvidkål), flere kartofler og færre andre grøntsager. Også sådan smager den godt, så det er muligt at klare sig med langt færre ingredienser.