Stop madspild!

Stop madspild!

I august 2008 startede den selvstændige grafiske designer, Selina Juul, forbrugerbevægelsen ”Stop Spild af Mad”, som nu er Danmarks største non-profit initiativ mod madspild. Bevægelsen er ikke kun vokset ekponentielt i størrelse, men også i indflydelse: udover adskillige TV-optrædener fra Selina Juul og masser af opmærksomhed i avisartikler og –kronikker er ”Stop Spild af Mad” deltager i Miljøministerens Initiativgruppe imod madspild (”Mindre Madspild”), og medunderskriver på Charter Mod Madspild, der forpligter fremtidige underskrivere til at reducere spild af mad. Som medafsender på Joint Declaration Against Food Waste, søger Stop Spild af Mad tillige at forpligte EU og FN til en 50% procents reduktion af madspild inden 2025.

De ernæringsmæssige fordele ved at reducere sit madspild, og dermed min interesse for området og ovennævnte initiativ, virker måske ikke umiddelbart åbenlyse. Men dykker man lidt ned i hvilke økonomiske konsekvenser det private madspild har for den enkelte forbruger, finder man hurtigt frem til at pengene tydeligvis kunne være brugt mere fornufigt. På ”Stop Spild Af Mad”’s hjemmeside findes en veldokumenteret liste over omkostningerne ved et sløset forhold til madspild. Her kan vi bl.a. læse at en dansker hvert år smider 63kg mad (ikke madaffald) i skraldespanden, svarende til 15-20% af det mad vi køber og at madspild koster en gennemsnitsfamilie 10.000 kr. årligt. Så det gamle argument med at det er for dyrt at spise sundt, holder sjældent vand. Man kunne jo starte med at effektivisere både sit indkøb, sit køleskab og sin madlavning (og derudover skære alle snacks og søde drikke ud af det månedlige budget). Mon så ikke der bliver råd til flere gode grøntsager, bær og nødder og ikke mindst en lækker bøf i ny og næ?

Specifikke tiltag for privat at undgå madspild, er gennemgået punktvis på hjemmesiden. Hjemme hos min kæreste og jeg, handler det mest om at være god til at spise rester, og holde øje med hvad der skal spises først. Og det er en rigtig god følelse at tømme køleskabet uden brug af skraldespanden, ikke mindst fordi det nogle gange tvinger én til at være kreativ i køkkenet, hvilket i sig selv øger madglæden. Prøv selv at eksperimentere lidt henover julen, hvor der kommer til at bugne af rester (hvis man har været vært, vel at mærke) i en sådan grad, at der sikkert er til adskillige måltider efterfølgende. Man bør gøre sig fortjent til at købe ind igen, og det gør man ved at spise op – du beder heller ikke om en portion mere når du er halvvejs med den foregående, vel?

Selina Juul og ”Stop Spild Ad Mad”’s initiativ er ganske fantastisk, da det sætter fokus på både økonomi, miljø og sundhed. Det har ligeledes bragt en masse informationer til overfladen vedrørende det enorme madspild der foregår i kantiner, og hvilke muligheder der er for at udnytte det mad der dagligt skal kasseres. Derudover ser man nu, at supermarkeder er begyndt at fjerne mængderabatten på mange varer, for at forhindre at folk køber mere end de har brug for. Debatten er startet, og jeg er sikker på at det kommer til at gøre en forskel når forbrugerne bliver oplyst, selv gør en forskel og stiller krav til producenter, forhandlere og hinanden.